recept: Húsos padlizsánnal töltött cukkíni, Kifőzde
Húsos padlizsánnal töltött cukkíni
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

25 dkg darált hús,
2 közepes padlizsán (40 dkg),
4 közepes cukkíni (80 dkg),
1 paradicsompaprika,
2 fej vöröshagyma,
5 ek. olivaolaj,
1 ágacska rozmaring,
2 gerezd fokhagyma,
5 dkg száraz reszelt trappista sajt,
2 ek prézli (zsemlemorzsa),
8 dkg edami sajt,
1 tojás,
só, fekete- és fehérbors, ételízesítő




A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
A padlizsánokat héjastól fél-egy cm-es kockákra vágjuk, és műanyag szűrőtálban fél órára lesózzuk. A hámozatlan cukkínikból hosszában levágunk egy kb. 1 cm vastag szeletet, a belsejét kikaparjuk, ügyelve arra, hogy valamennyi falvastagsága mindenképpen maradjon, különben sütéskor szétesne.
A paradicsompaprikát, a cukkíniszeleteket és a kivájt cukkínibélést felaprózzuk, a padlizsánkockákat leöblítjük a sótól, kissé kinyomkodjuk.
Az egyik hagymát karikára vágjuk, a másikat apró kockákra, és ez utóbbit 2 ek olajon megfonnyasztjuk, és rátesszük a darált húst (ami ízlés szerint bármi lehet, disznó, pulyka stb.). Ha színét váltotta, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük és ízesítjük sóval-borssal.
A karikára vágott hagymát is megfonnyasztjuk, 3 ek olivaolajon. A rozmaring leveleit a fokhagymával együtt finomra daraboljuk, és a hagymához adjuk. Rátesszük a többi zöldséget, ízesítjük-fűszerezzük, és nagylángon kb. 5 percig kevergetjük, majd félretesszük hűlni.
Kikenjük olajjal a sütőedényt, jól megsózzuk a cukkínikat is. Közben a zöldségraguhoz keverjük a reszelt sajtot és a prézlit.
A húst beletöltjük a cukkínikba, a zöldségragut pedig melléjük, közéjük halmozzuk, és lefedve, előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 percig pároljuk.
Közben az edami sajtot vékony, hosszú csíkokra vágjuk, és amikor lejárt a 25 perc, a töltött cukkínikra helyezzük rézsútosan, esetleg keresztezve egymást, hogy szép legyen.
Az így feldíszített edényt visszatesszük a sütőbe, és 5-10 percig fedetlenül sütjük, hogy a teteje szépen megpiruljon.
Csendes nyári estén hidegen vagy melegen fogyasztva egyaránt kellemes ízű, szinte üdítő étel.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: padlizsánkrém
 töltött cukkíni
 cukkínis pulykatekercs
 rakott cukkíni kölessel
 zöldbabos cukkínisaláta kapros juhtúróban

Forrás: A Nők Lapja nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2010.08.21.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:29:03 - 2.05)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez