Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
25 dkg darált hús, 2 közepes padlizsán (40 dkg), 4 közepes cukkíni (80 dkg), 1 paradicsompaprika, 2 fej vöröshagyma, 5 ek. olivaolaj, 1 ágacska rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg száraz reszelt trappista sajt, 2 ek prézli (zsemlemorzsa), 8 dkg edami sajt, 1 tojás, só, fekete- és fehérbors, ételízesítő |
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánokat héjastól fél-egy cm-es kockákra vágjuk, és műanyag szűrőtálban fél órára lesózzuk. A hámozatlan cukkínikból hosszában levágunk egy kb. 1 cm vastag szeletet, a belsejét kikaparjuk, ügyelve arra, hogy valamennyi falvastagsága mindenképpen maradjon, különben sütéskor szétesne. A paradicsompaprikát, a cukkíniszeleteket és a kivájt cukkínibélést felaprózzuk, a padlizsánkockákat leöblítjük a sótól, kissé kinyomkodjuk. Az egyik hagymát karikára vágjuk, a másikat apró kockákra, és ez utóbbit 2 ek olajon megfonnyasztjuk, és rátesszük a darált húst (ami ízlés szerint bármi lehet, disznó, pulyka stb.). Ha színét váltotta, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük és ízesítjük sóval-borssal. A karikára vágott hagymát is megfonnyasztjuk, 3 ek olivaolajon. A rozmaring leveleit a fokhagymával együtt finomra daraboljuk, és a hagymához adjuk. Rátesszük a többi zöldséget, ízesítjük-fűszerezzük, és nagylángon kb. 5 percig kevergetjük, majd félretesszük hűlni. Kikenjük olajjal a sütőedényt, jól megsózzuk a cukkínikat is. Közben a zöldségraguhoz keverjük a reszelt sajtot és a prézlit. A húst beletöltjük a cukkínikba, a zöldségragut pedig melléjük, közéjük halmozzuk, és lefedve, előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 25 percig pároljuk. Közben az edami sajtot vékony, hosszú csíkokra vágjuk, és amikor lejárt a 25 perc, a töltött cukkínikra helyezzük rézsútosan, esetleg keresztezve egymást, hogy szép legyen. Az így feldíszített edényt visszatesszük a sütőbe, és 5-10 percig fedetlenül sütjük, hogy a teteje szépen megpiruljon. Csendes nyári estén hidegen vagy melegen fogyasztva egyaránt kellemes ízű, szinte üdítő étel. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|